Maria Braig met haar nieuwe publicatie "Die Nordseeprinzeßin".
Gast bij de "Lese-Rampe": Maria Braig met haar nieuwe publicatie "Die Nordseeprinzeßin"
De literaire serie "Die Lese-Rampe" opent het nieuwe seizoen met een opmerkelijke publicatie van de Osnabrücker auteur Maria Braig. Haar roman "Die Nordseeprinzeßin" is geïnspireerd op een toevallige ontmoeting. De auteur vertelt:
"De prinses bestaat echt. Ze deed haar deur voor me open toen ik het opschrift op de ramen rond haar huisje fotografeerde.
Wat wilde ik, vroeg ze heel vriendelijk.
"Ik heb alleen maar gelezen wat je hebt geschreven."
Ze knikte en keek me aan.
Ik had helemaal niet verwacht dat ze met vreemden zou praten en ik kon zo gauw niet bedenken hoe ik een gesprek met haar moest beginnen. Ik knikte ook naar haar en liep weg.
We ontmoetten elkaar nog twee of drie keer tijdens de vakanties die ik doorbracht in het huis naast haar huisje. Elke keer begroetten we elkaar vriendelijk.
"Hallo, hallo" was alles wat ik kreeg.
Ik heb er lang over nagedacht of ik een gesprek moest aangaan en haar naar haar verhaal moest vragen, maar besloot toen van niet.
Ik kon haar niet helpen, waarom zou ik oude verhalen en pijnlijke herinneringen oprakelen en mogelijk valse hoop wekken?
Dus bleef het bij een 'Moin' en het verhaal van de Noordzeeprinses dat ik hier vertel had zo kunnen zijn, of misschien wel heel anders."
Dit verhaal begint in 1945. 76 jaar later zijn de gebeurtenissen van toen de aanleiding voor een familieonderzoek naar aanwijzingen op een Grieks eiland. "Een generatieverhaal dat tot de laatste pagina met spanning wordt verteld", was het oordeel van het tijdschrift "Die Siegessäule".
Maria Braig zette haar eerste stappen in de uitgeverswereld als redacteur in een tijdperk van elektrische typemachines en Tipp-Ex correcties. Nadat ze zich in Osnabrück had gevestigd, schreef ze haar eerste romans, aanvankelijk voor volwassenen. Daarna volgden de serie "5-Doppelpunkte" en afzonderlijke titels van boeken voor kinderen.
Een korte film gebaseerd op Maria Braigs debuutroman "Nennen wir sie Eugenie" werd geproduceerd in het Düsseldorfse jeugdcentrum PULS. Dr. Anja Joest, wetenschapsredacteur en freelance auteur van lesmateriaal voor politiek en maatschappijleer, creëerde op dit boek gebaseerd lesmateriaal voor lessen op middelbaar niveau I.