Het Cementmuseum in Beckum, gevestigd in de "Köttings Mühle", toont de geschiedenis van het cementdistrict Beckum - van het begin van de kalksteenwinning tot de industriële productie. Talrijke documenten, foto's en modellen illustreren de cementproductie en de economische invloed ervan. Een intact cementlaboratorium demonstreert de kwaliteitscontrole. Vrijwilligers en voormalige cementarbeiders bewaren de geschiedenis van cement al meer dan tien jaar. Rondleidingen zijn op afspraak mogelijk.
Geschiedenis in steenWaar eens een koraalrif was, wordt nu cement voor de wereld geproduceerd. Zo begint ongeveer het verhaal van het belangrijke bouwmateriaal uit Beckum. Van de vroege ontginning van de kalksteen, het opblazen, mengen en malen van verschillende grondstoffen tot de wereldwijde levering van de grijze korrels, kunnen bezoekers van het Cementmuseum alles te weten komen over het onderwerp Beckum-cement.
Het museum zelf werd in 2010 opgericht door vier geëngageerde voormalige cementarbeiders die de geschiedenis tot leven wilden wekken. Het Cementmuseum, dat nu door acht mensen wordt beheerd en onderhouden, onthult verrassend levendige en spannende details over de geschiedenis van het cementdistrict. Het is eigendom van de lokale geschiedenisvereniging van de stad en wordt gefinancierd door subsidies, donaties en hardwerkende handen.
De ooit 33 actieve fabrieken gaven het gebied al vroeg de beroemde titel van cementdistrict. Tegenwoordig zorgen de gerenatureerde lokale recreatiegebieden zoals de Tuttenbrocksee en de blauwe lagune met turquoise meren en wilde natuur voor echte cementromantiek.