Welkom op de Artland-Radtour! (Artland-Fietsroute)
De boeren op de circa 700 boerderijen links en rechts van de rivier de Hase prijzen zich al van oudsher gelukkig met het rijkdom dat ze aan hun vruchtbare grond te danken hebben. Vol trots pronken ze met hun welstand met prachtige boerderijen met door beoefenaars van de kunstnijverheid versierde vakwerk-façades met weelderig houtsnijwerk en hoogwaardige schilderkunst. Op tal van deze - onder monumentenzorg vallende - boerderijen worden tegenwoordig gasten onthaald en in de boerderijwinkels verkoopt men regionale specialiteiten. Op sommige plaatsen vind je onder de oeroude eiken balken ook een onderkomen voor de nacht - in gezellige vakantiehuizen, maar ook avontuurlijk-romantisch in het hooi.
Het vakwerk is ook kenmerkend voor de steden en dorpen van het Artland - met name in de oude Burgmanns- en Hanzestad Quakenbrück, tegenwoordig het economische en culturele centrum van de regio. Maar ook in de wat kleinere plaatsen zijn tal van symbolen van de welvaart van weleer te vinden. Bijvoorbeeld in de schitterende kerken zoals de Artländer Dom. Of in de bijzondere manier waarop plaatsen als Menslage en Gehrde zijn opgezet: rondom de kerk staan de huizen dicht op elkaar, slechts door een paar poorten kun je het binnenste van deze „kerkring” betreden. Als er gevaar dreigde, werden deze poorten gesloten en de voorraden en schatten van de stad konden zoals in een burcht tegen belegeraars worden verdedigd.
Hoe lang het vruchtbare Artland reeds is bevolkt, laat zich afleiden uit de circa 5.000 jaar oude megalietgraven op de Ankumer Höhen.
De bouwheren worden beschouwd als de eerste boeren van het Noordwesten. Ook aan de iets jongere historische gebouwen en monumenten zou je niet achteloos voorbij moeten fietsen. Een korte stop is bijvoorbeeld de moeite waard bij Everdings windmolen in Groß-Mimmelage, kasteel Fürstenau en het voormalige cisterciënzerinnenklooster Stift Börstel.
Als je in een van de boerderijwinkels je proviand hebt bijgevuld, kun je van een heerlijke pauze genieten in de diepe bossen en veenlandschappen tussen Berge en Menslage.